Łączenie przyjemności z pożytecznością nigdy nie było prostsze. Wystarczy spożywać dwa do trzech dań na tydzień, w których kluczowym składnikiem jest orientalna przyprawa – curry, aby potencjalnie zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera.
Zgłębienie tajników tej egzotycznej przyprawy pozwoliło naukowcom odkryć jej niewątpliwe zalety. Zwraca uwagę przede wszystkim kurkumina, substancja obecna w jednym z głównych składników curry – kurkumie. Jak wykazały badania zwierzęce, może ona zapobiegać powstawaniu blaszek amyloidowych w mózgu, które uznawane są za jedną z głównych przyczyn demencji.
Co więcej, analizując społeczności hinduskie, gdzie kurkumina jest często używana w kuchni i stanowi stały element diety, naukowcy stwierdzili, że choroba Alzheimera jest tam rzadkość. To zaskakujące spostrzeżenie stało się punktem wyjścia dla dalszych badań klinicznych. Ich celem jest sprawdzenie, czy istnieje rzeczywisty związek między spożyciem kurkuminy a ryzykiem wystąpienia demencji.