Melon cieszy się dużą popularnością jako owoc o orzeźwiającym smaku i szerokim spektrum zastosowań w kuchni. Pomimo niskiej zawartości kalorii, charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. W związku z tym, wiele osób zadaje sobie pytanie – czy melon jest zdrowy? Jak prawidłowo obrać melon i jak go konsumować?
Melon, mimo że często uważany jest za owoc, jest właściwie warzywem, blisko spokrewnionym z ogórkiem. Należy do rodziny dyniowatych, tak samo jak arbuz. Jest to roślina jednoroczna, która naturalnie rośnie w Afryce, Azji, Australii oraz na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego. Jest uprawiany na całym świecie, a jako produkt spożywczy był znany już w starożytności, zarówno w Grecji jak i Rzymie. Melon dotarł do Polski prawdopodobnie około XVII wieku. Istnieje wiele odmian tego pysznego owocu, które różnią się między sobą rozmiarem, kształtem, smakiem oraz kolorem miąższu. Do najpopularniejszych należą:
– Melon Galia – charakteryzujący się charakterystyczną siatkowatą żółto-brunatną skórką, a jego owoc osiąga wagę około 1 kg. Miąższ tego melona jest słodki i aromatyczny.
– Kasaba – odmiana o okrągłym kształcie i gładkiej żółtej skórce, z bardzo słodkim białym miąższem.
– Melon kantalupa (znany także jako „melon cukrowy”) – charakteryzujący się dużym owalnym kształtem, a waga jego owoców może dochodzić nawet do 5 kg. Jego miąższ jest słodki i soczysty.
– Zimowy – ta odmiana przypomina wyglądem dużego ogórka i bywa nazywana białym arbuzem lub białą dynią. Jego skórka może być zielona, żółtawa lub biała, a miąższ jest mniej aromatyczny i mniej soczysty – smakiem przypomina cukinię.
W zależności od gatunku, smak miąższu melona może być bardziej lub mniej słodki, czasem nawet gorzki. Również kolor miąższu może różnić się w zależności od odmiany – spotkamy zarówno zielony, jak i żółty czy pomarańczowy melon.
Co do wartości odżywczych, 100 g melona dostarcza od 28 do 36 kcal, dlatego uważany jest za owoc niskokaloryczny. Woda jest głównym składnikiem tego owocu. Melon zawiera minimalne ilości białek i tłuszczy, ale stanowi źródło węglowodanów, w tym błonnika pokarmowego. Zależnie od odmiany, melon jest źródłem różnej ilości wartościowych składników, takich jak witaminy z grupy B, prowitamina A, witamina C i sole mineralne (głównie potas). Melon zawdzięcza swoje odżywcze wartości głównie witaminom, minerałom i innym bioaktywnym substancjom chemicznym. Szczególną uwagę zasługują beta-karoten oraz inne barwniki z grupy karotenoidów, a także witamina C o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Neutralizują one nadmiar wolnych rodników, redukują ryzyko wielu chorób i spowalniają procesy starzenia się.