Zdrowie

Podnoszenie odporności jesienią przez odpowiednią dietę

Wraz z przyjściem chłodnej i deszczowej jesieni, niezbędne staje się wdrożenie zdrowego planu żywieniowego, który pomaga wzmocnić naszą odporność. Czym powinna charakteryzować się taka dieta jesienna? Claus Meyer, współtwórca renomowanej na całym świecie restauracji Noma w Kopenhadze oraz autor wielu książek kulinarnych, twierdzi, że kluczem do zdrowej diety jest dostosowanie jej do rytmu pór roku. W szczególności na półkuli północnej, gdzie mamy do czynienia z czterema sezonami, możliwość korzystania z sezonowych produktów, najlepiej pochodzących z własnego regionu, to prawdziwy skarb. W okresie jesieni skupiamy się głównie na warzywach korzeniowych, różnych odmianach kapusty, grzybach i orzechach. Ministerstwo Zdrowia poprzez Narodowy Fundusz Zdrowia sugeruje również, aby jesienny jadłospis był jak najbardziej urozmaicony, z regularnymi godzinami posiłków i wykorzystywaniem darów natury, takich jak sezonowe owoce i warzywa.

Jesienne menu powinno być bogate przede wszystkim w warzywa korzeniowe – właśnie teraz mają one najwięcej smaku i są pełne cennych składników odżywczych. Obecne wytyczne żywieniowe sugerują, że powinniśmy spożywać około 500 g warzyw i owoców każdego dnia. Tzw. „Harvard Healthy Eating Plate” zaleca, aby połowa każdego posiłku składała się właśnie z tych produktów. Do warzyw, które warto jeść jesienią, należą: buraki, dynia, marchewka, seler, cebula, por i czosnek. O tej porze roku smakują również wyjątkowo dobre pomidory i papryka. Jesień to również czas na spożywanie krajowych ziemniaków.

Na jesiennym talerzu powinny znaleźć się także rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch czy soczewica – są one doskonałym źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego, który chroni nasze zdrowie przed różnymi chorobami, w tym również nowotworami.

Warto pamiętać o kiszonkach, takich jak ogórki, kapusta czy kiszone buraki – obfitują one w probiotyki, które wspierają florę jelitową i tym samym wzmacniają naszą odporność. Nie możemy zapominać także o fermentowanych produktach mlecznych, takich jak kefir, jogurt naturalny czy maślanka.

Orzechy, zwłaszcza włoskie i laskowe, są niezwykle cennym produktem jesiennym. Są one źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Wystarczy zjeść pięć orzechów włoskich dziennie, aby dostarczyć organizmowi prawie całej zalecanej dawki witaminy E, która jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego.

Similar Posts