Zdrowie

Doskonałe herbaciane napoje na zdrowie – sekret kombuchy

Różnego rodzaju produkty o korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia, są coraz bardziej obecne na półkach sklepów spożywczych. Przyglądaliśmy się wcześniej zdrowym przekąskom i suplementom diety, ale nie zapomnieliśmy o różnego rodzaju napojach i herbatach takich jak yerba mate. Jednakże obecnie na naszej liście zdrowych napojów pragniemy umieścić kolejny – kombuchę (lub kombucza), który posiada dość egzotyczną nazwę. Co to jest kombucha? Dla kogo jest zalecane jej spożywanie? Czy warto ją spożywać? Jak smakuje i w jakiej formie można ją nabyć? Poniższy artykuł odpowie na wszystkie te pytania.

Kombucha to napój, który można znaleźć w sklepach w postaci zbliżonej do lemoniady. Zasadniczo jest to napój bazujący na herbaty, jednak nie ma możliwości zakupu kombuchy w formie suszu liściastego. W sklepach spotykamy zazwyczaj butelki z mętnym płynem o zapachu przypominającym cytrusy i zioła. Specyficzny smak kombuchy wynika z procesu jej produkcji.

Napój ten jest tworzony poprzez fermentację, podczas której dochodzi do powstania kolonii symbiotycznych bakterii, znanych jako SCOBY (ang. Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). Dzięki temu smak kombuchy jest kwasowy. Jest on często porównywany do smaku kwasu chlebowego lub soku z kiszonej kapusty, jednak bez charakterystycznego dla nich zapachu. Kombucha jest bardziej delikatna, lekko owocowa i przyjemnie musująca. Wszystko to dzięki aktywności bakterii i drożdży.

Nazwa kombucha używana jest w wielu krajach, ale może przybierać różne formy takie jak: grzybek herbaciany, mongolskie wino, Mo-Gu, mandżurska herbata czy ocet herbaciany. Mimo różnorodności nazw, mówimy o tym samym: sfermentowanej herbacie, której skład może Cię zaskoczyć a jej działanie zdumieć.

Jakie właściwości posiada kombucha? W dużej mierze zależą one od surowca z którego jest ona produkowana. Kombucha może być stworzona z prawie każdego rodzaju herbaty: żółtej, czerwonej czy czarnej. Ciekawostką jest fakt, że źródłem kombuchy jest herbata słodzona. Najlepszym wyborem jest tradycyjny biały cukier. Ale nie oznacza to, że kombucha jest niezdrowa. Proces fermentacji wzbogaca ten napój o cenne składniki.

Nazwa kombucha pochodzi od imienia koreańskiego lekarza Kombu, który sprowadził grzybek herbaciany do Japonii i zastosował go jako lek na problemy z trawieniem. Nic dziwnego. Składniki zawarte w kombuchy mają pozytywny wpływ na procesy metaboliczne. Ten napój wzbogaca florę bakteryjną, co dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.

W kombuchy można znaleźć:

kwasy organiczne: malonowy, octowy, glukonowy, glukuronowy, L-mlekowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, pirogronowy;
witaminy: B1, B2, B6, B12, C;
aminokwasy, aminy biogenne, puryny, białka, niektóre enzymy hydrolityczne;
związki polifenolowe;
metabolity drożdży i bakterii.
Taki skład świadczy o wielu korzystnych właściwościach kombuchy. Dlatego też stała się ona tak popularna.

Zaleca się spożywanie kombuchy zwłaszcza dla osób starszych oraz mających obniżoną odporność. Picie kombuchy wzmacnia, odżywia i wspomaga procesy regeneracyjne w organizmie. Jest to doskonałe uzupełnienie zdrowej i zbilansowanej diety, zwłaszcza dla wegan. Kombucha ułatwia trawienie i wzmacnia układ pokarmowy, co sprawia, że staje się on mniej narażony na negatywne skutki nowoczesnego trybu życia, zdominowanego przez stres i pośpiech.

Moglibyśmy powiedzieć, że kombuchę polecamy każdemu kto chce troszczyć się o swoje zdrowie. Oczywiście pamiętając o umiarkowanych porcjach tego napoju. W związku jednak z unikalnym smakiem kombuchy, nie każdemu ona przypada do gustu. Chyba że spróbuje różnych opcji i wybierze idealną dla siebie. Jakie opcje mamy do wyboru?

Istnieje wiele intrygujących wariantów kombuchy:

kombucha z yerba mate – posiada właściwości pobudzające i poprawiające koncentrację,

kombucha z lawendą – uspokajająca i wprowadzająca w pozytywny nastrój.

Similar Posts