Zdrowie

Złote mleko – naturalny eliksir na poprawę odporności

Wchodzimy w okres jesienno-zimowy, który jest dla nas wyjątkowo niekorzystny ze względu na podwyższone ryzyko infekcji i przeziębień. Jak możemy sobie pomóc, nie wydając pieniędzy na leki czy suplementy diety, jeśli ich skład i skuteczność pozostają dla nas zagadką? Złote mleko to doskonała odpowiedź – naturalny sposób na wzmocnienie odporności, bez ryzyka skutków ubocznych.

Złote mleko, znane również jako „Hałdi ka doodh”, to napój pochodzący z Indii i tradycyjnej ajurwedyjskiej medycyny. Starożytni jogini cenili go za jego zdolność do wsparcia układu odpornościowego i poprawy trawienia. W przeszłości używano do jego przygotowania krowiego mleka, które uważano za pomocne w zwalczaniu procesów starzenia i infekcji. Dziś równie dobrze sprawdza się mleko roślinne, takie jak sojowe, migdałowe czy kokosowe. Sekret napoju tkwi jednak w kurkumie, indyjskim przyprawie zawierającej około 300 różnych związków bioaktywnych, w tym kurkuminy – antyoksydantu o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwpróchniczym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antyrakowym. Napój ten przeżywa swój renesans na całym świecie, być może dzięki powrotowi do natury, modzie, a może po prostu dlatego, że smakuje wyśmienicie, rozgrzewa i pobudza krążenie.

Właściwe przygotowanie Złotego mleka wymaga następujących składników na jedną porcję:

  • 200 ml napoju roślinnego lub tradycyjnego mleka krowiego,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (lub świeżej, startej na drobnej tarce),
  • dwie szczypty cynamonu,
  • szczypta czarnego pieprzu (wzmacnia działanie kurkuminy),
  • dwie szczypty suszonego imbiru (można użyć też świeżego korzenia startego na tarce),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • ½ łyżeczki miodu dobrej jakości.

Mleko krowie lub roślinne należy podgrzać z dodatkiem mielonej kurkumy. Podczas ogrzewania można przygotować pozostałe składniki. Gdy napój jest już na odpowiedniej temperaturze, dodajemy imbir, olej kokosowy i pieprz. Gotujemy jeszcze przez krótki czas na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Miód dodajemy po lekkim ostudzeniu napoju, aby zachować jego właściwości. Na koniec przekładamy napój do kubka, posypujemy cynamonem i cieszymy się smakiem Złotego mleka. Najlepiej wypić świeżo przygotowany napój.

Mimo wielu korzyści płynących z spożywania Złotego mleka, należy pamiętać o umiarze. W sezonie jesienno-zimowym można pić go codziennie, najlepiej rano na czczo lub w ciągu dnia. Kurkuma – kluczowy składnik napoju – może w nadmiarze powodować podrażnienia żołądka i objawy takie jak wymioty czy biegunka. Dzieci po pierwszym roku życia mogą również spożywać Złote mleko, jednak porcja dla nich powinna wynosić około 50 ml z odpowiednio mniejszą ilością przypraw.

Similar Posts